Dit zijn de 6 voordelen van Ademhalingsoefeningen

De adem is een magische tool! Zo geef ik naast bedrijfsyoga ook ademsessies bij bol in de lunchpauze op kantoor. In deze ademsessies halveren de deelnemers binnen 20 minuten het aantal ademhalingen per minuut. Hoe mooi?! Toch besteden we vaak te weinig aandacht aan hoe we ademen. Ademhalingsoefeningen kunnen voordelen bieden voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Lees snel meer over de 6 voordelen van ademhalingsoefeningen en leer je hoe je deze eenvoudig kunt integreren in je dagelijkse routine.

1. Stress en Angst Verminderen

Ademhalingsoefeningen zijn erg effectief in het verminderen van stress en angst. Door bewust en diep te ademen, activeer je het parasympathische zenuwstelsel, dat je helpt te ontspannen. Dit systeem fungeert als het rempedaal van je zenuwstelsel, wat leidt tot een daling van de hartslag en bloeddruk, en helpt om de symptomen van stress en angst te verminderen.

2. Verlagen van Bloeddruk en Hartslag

Een ander belangrijk voordeel van ademhalingsoefeningen is de verlaging van de bloeddruk en hartslag. Door diep en langzaam te ademen, breng je je lichaam in een ontspannen staat, wat kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes. Het regelmatig beoefenen van ademhalingsoefeningen kan dus bijdragen aan een betere cardiovasculaire gezondheid.

3. Versterking van het uithoudingsvermogen

Ademhalingsoefeningen kunnen je fysieke prestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. Diepe ademhaling verhoogt je longcapaciteit en verbetert de zuurstoftoevoer naar je lichaam en spieren. Dit leidt tot een betere fysieke prestatie, of je nu aan het sporten bent of gewoon je dagelijkse dingen doet.

4. Betere Focus

Door je ademhalingsoefeningen, kun je ook je mentale focus en concentratie verbeteren. Diepe ademhaling kalmeert de geest en helpt je te concentreren op de taak die voor je ligt. Dit is super nuttig voor op het werk, studie of andere activiteit waarbij je focus en concentratie bij nodig hebt.

5. Sterker Immuunsysteem

Ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen aan een sterker immuunsysteem door ontstekingen in het lichaam te verminderen. Een goede ademhaling stimuleert het lymfestelsel, wat helpt bij het bestrijden van ontstekingen en het versterken van je immuunsysteem. Dit maakt je minder vatbaar voor ziektes en bevordert je algehele gezondheid.

5. Beter Slapen

Je bent een ander mens na een goede nachtrust! Ik in ieder geval wel ;). Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren door je lichaam in een ontspannen toestand te brengen. Diepe ademhaling voor het slapengaan kan je helpen sneller in slaap te vallen en dieper te slapen, wat leidt tot een betere algehele gezondheid.

De voordelen van ademhalingsoefeningen toepassen in je dagelijks leven

Het integreren van ademhalingsoefeningen in je dagelijkse routine kan heel eenvoudig. Ik doe vak een ademhalingsoefening op de wc tussen de meetings door. Je kan ze ook doen als je net wakker bent of voor het slapen. Kies in het begin een vast moment of zet 3x per dag een wekker. Op deze manier hoef je niet te vergeten bewust te ademen en kan je de voordelen van ademhalingsoefeningen ervaren!

Hier zijn een paar oefeningen die je kunt uitproberen:

1. Buikademhaling

Ga ontspannen zitten met je handen op je buik. Adem in door je neus en laat je buik omhoog komen. Adem langzaam uit door je neus terwijl je je buik naar binnen trekt. Herhaal dit een paar keer.

2. Adem Tellen (equal breathing)

Tel je ademhalingen terwijl je in- en uitademt door je neus. Kijk of je de adem weer naar de buik kan sturen. Adem in voor 4 tellen en adem daarna weer uit voor 4 tellen. Gaat dit nu te snel of te langzaam. Kies dan voor minder of meer tellen. Het is belangrijk dat in -en uitademing even lang zijn. Herhaal dit een voor 1 a 2 minuten.

3. 4 tellen in 6 tellen uit

Adem 4 tellen in door je neus. Adem vervolgens uit gedurende 6 tellen. Je zal zien dat als je deze ademhalingsoefening doet je na 3 herhalingen al rustiger bent. Deze doe ik dus ook graag tussen meetings door op de wc 😉

4. Box breathing

Hierbij adem je als het ware in een vierkant. Adem 4 tellen in via je neus. Houd de adem 4 tellen vast. Adem dan 4 tellen uit en houd de adem weer voor 4 tellen vast. Herhaal dit voor 1 a 2 minuten.

Begin vandaag nog!

De adem is zo’n krachtige tool, dus doe er je voordeel mee 🙂 Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, kun je je gezondheid verbeteren. Wie wil dat nou niet?! Kijk welk moment op de dag het beste uitkomt en beloof jezelf dat in ieder geval 1 maand vol te houden.

Wil je nou, net als de medewerkers bij bol, een goede start? Stuur mij dan een bericht. Daarbij help ik je op weg, zodat je deze 6 voordelen van ademhalingsoefeningen zelf kan ervaren, oefenen en voorzetten!

Reviews ademsessies op kantoor @ bol

Review breathwork bol
Review breathwork bol
Review breathwork
Review ademsessie kantoor
ervaring ademsessie op kantoor