Yoga in India: Dit is het verschil tussen Rishikesh en Goa

Ik heb mijn beide yogaopleidingen in India gedaan en heb bewust gekozen voor twee totaal verschillende plekken. Mijn 200-uur hatha yoga opleiding in Rishikesh en mijn 300-uur vinyasa flow opleiding in Agonda, Goa. Rishikesh gelegen in het noorden van India en Agonda, Goa gelegen in het zuiden van India. De verschillen zijn als dag en nacht en zorgen voor een totaal andere ervaring. Wil je weten wat het verschil tussen Rishikesh en Goa is en welke plek er beter bij jou past?

De beste tijd om naar India te gaan

Voordat je leest over de verschillen tussen Rishikesh en Goa is het wel handig om te weten wanneer je het beste naar India kan reizen. De beste periode om naar Noord-India (Rishikesh) te reizen is van september tot april, met droog weer en aangename temperaturen. De temperaturen stijgen het hoogst in mei en juni, waarbij het in Delhi kan oplopen tot 45 graden Celsius. Bovendien begint eind juni het regenseizoen in Noord-India, wat vaak resulteert in overstromingen. De tijd om naar Zuid-India (Goa) te reizen is van oktober tot eind april. Zo zorg je ook dat je het regenseizoen van juni tot oktober skipt. Wel zo lekker 😉

Dit is het verschil tussen Rishikesh en Goa

Verschil in spiritualiteit

Rishikesh, aan de voet van de Himalaya en gelegen aan de Ganga, staat bekend als de ‘Yoga Hoofdstad van de Wereld’. Terwijl Goa aan het strand ligt en een relaxtere strandcultuur heeft.

  • Rishikesh is super spiritueel met talloze tempels en ashrams. Ook kan je elke avond een mooie aarti bij Parmath Niketan Ashram bijwonen of hoor je het gezang van ‘Om’ vanuit een andere ashram. Yoga in Rishikesh gaat verder dan lichamelijke oefening (asana); het is een spirituele reis met diepgaande meditatie, focus op innerlijke rust en de yogafilosofie.
  • Agonda, Goa biedt, met een relaxte strandcultuur, een meer vrije en ongedwongen benadering van yoga. De opleiding was nog steeds strikt en intens, maar de hekken van de yoga village sluiten niet om 21u en je mag daar gewoon koffie drinken. Het strand van Goa is vaak het uitzicht voor yogasessies (onze shala keek uit op de zee, prachtig) met een focus op de connectie met de natuurlijke omgeving. Het is een soort jungle aan het strand, wat prachtig is.
Yoga in Rishikesh
Yoga in Agonda, Goa

Verschil in omgeving en natuur

  • Rishikesh is omringd door het Himalaya gebergte en zorgt hierdoor voor adembenemende uitzichten en de mogelijkheid voor trektochten. Ook de Ganga stroomt door Rishikesh heen, wat als de heilige rivier gezien wordt. Deze combinatie maakt het een prachtige plek om te verblijven. In Rishikesh is er wel veel meer omgevingsgeluid en is het zowel overdag als in de nacht nooit helemaal stil (tip: oordoppen!).
  • Agonda, Goa heeft uitgestrekte, ongerepte stranden die overlopen in een tropische jungle. Daardoor heerst er veel meer een vakantie gevoel. Ook is de luchtvochtigheid hier veel hoger. Door de palmbomen en een zeebries kan je in de pauzes lekker in je bikini op het strand liggen. Ook het doen van yoga met uitzicht op het strand en de zee is fantastisch! Agonda, Goa is heerlijk rustig, je zal eerder wakker worden van apen die op je hut springen dan geluid van mensen.
Verschil Rishikesh en Goa
Verschil Rishikesh en Goa

Verschil in yogacultuur

  • Yoga in Rishikesh wordt onderwezen door yogi’s die dit geleerd hebben van generatie op generatie (lineage) en onderwijzen de traditionele yoga. De focus ligt op het begrijpen van de diepere filosofie van yoga, meditatie en pranayama. Ook zit Ayurveda standaard in het lespakket, terwijl dit in Goa niet zo was.
  • Yoga in Agonda, Goa biedt een mix van traditionele yogastijlen en meer moderne benaderingen te vinden. Yogasessies kunnen plaatsvinden op het strand, in rustige resorts of zelfs in bruisende yogacentra. De docenten zijn hier ook vaker westers, al zijn de yogafilosofie docenten wel Indiaas en komen uit het Noorden van India. De focus lag in mijn opleiding meer op het lesgeven en anatomie. Voor mij dus een perfect aanvulling, want ik zou het yoga filosofie en Ayurveda gedeelte wel missen als ik dit in Rishikesh niet al zou hebben gehad.
Leven in een Ashram
Yoga Agonda, Goa

Conclusie: Verschil Rishikesh en Goa

Rishikesh belichaamt de diepe spirituele wortels van yoga, terwijl Goa een meer ontspannen en gevarieerde benadering biedt. Daarom hangt jouw keuze ook echt af van de voorkeuren die je hebt. Of je nu op zoek bent naar een diepgaande spirituele ervaring in het noorden of een tropische yogareis in het zuiden van India, ik zou beiden niet willen missen! Vind je het lastig om een keuze te maken? Hier geef ik je 6 tips om de beste yoga opleiding in India te kiezen.