Ontspannen met Yoga: 5 tips voor meer ontspanning tijdens yoga

Ontspannen met yoga, meestal brengt yoga veel rust en balans en dat is geweldig! Maar soms… ondanks dat yoga verlichting zou moeten brengen, kan een yoga practice toch best afzien zijn 😉 Het kan fysiek zwaar zijn, maar ook mentaal als tijdens de practice je hele dag zich elke keer opnieuw afspeelt, je denkt aan de to-do lijst die nog af moet of als je lichaam volgens je hoofd niet meewerkt. Er zijn genoeg dingen die je op zo’n moment voor jezelf kan doen om het jezelf wat makkelijker te maken en daarmee dat liever voor jezelf te zijn. Iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken denk ik. Ik in ieder geval 😉 Daarom geef ik je graag 5 tips.

5 tips voor een ontspannen yoga practice

1. Kies de juiste yoga oefeningen en stijl

  • Wil je zelf een paar ontspannende yoga oefeningen doen? Focus dan op houdingen die de geest kalmeren en het lichaam ontspannen. Denk hierbij aan zittende houdingen zoals easy pose (sukasana). In deze houding kan je makkelijk focussen op je ademhaling en mediteren. Ook een seated forward bend (paschimottanasana) werkt kalmerend. Daarnaast werken liggende houdingen zoals child pose (balasana), corps pose (savasana) of de reclined butterfly pose ook goed (supta baddha konasana). Gebruik hierbij zoveel yoga props (hulpmiddelen) als dat je fijn vindt.
  • Liever en yogales volgen? Kies dan voor yin yoga, restorative yoga of yoga nidra. Wil je iets meer beweging, dan kan je ook altijd nog voor een yin yang les of een relax/lunar flow gaan. Yogales volgen in Haarlem? Dit zijn de 5 beste plekken voor yoga in Haarlem.

2. Focus op je ademhaling

Ademhaling speelt een cruciale rol bij het ontspannen tijdens yoga (en gedurende je hele leven). Het mooie is dat wat je op de mat oefent, je in het dagelijks leven ook meteen kan toepassen. Voel je dat je snel buiten adem bent of dat je ademhaling hoog zit of kort is? Neem dan de tijd om diep en rustig te ademen, waarbij je je bewust wordt van elke inademing en uitademing. Probeer naar je buik te adem. Als dit lukt kan je ook de adem nog proberen te vertragen en te verlengen. Bijkomend voordeel, als je focust op je adem, dan heb je altijd in het huidige moment, want ademen in het verleden of in de toekomst gaat niet.

3. Integreer meditatie in je yoga practice

Focus op de sensaties in je lichaam, observeer je gedachten zonder oordeel en laat los wat niet meer dient. Je kan ook in beweging meditatie toepassen, dus daarvoor hoef je niet stil te zitten en aan niets te denken. In tegendeel!

4. Gebruik props

Maak gebruik van kussens, dekens en yogablokken om comfortabel te kunnen ontspannen in elke houding. Props kunnen helpen om spanning te verminderen en dieper in de houdingen te zakken.

5. Creëer een ontspannen omgeving

Zorg voor een rustige en fijne omgeving voor je yoga practice. Zet bijvoorbeeld een zoutlamp aan of steek kaarsjes aan. Kies je voor een yoga studio? Zorg dan dat je een yoga studio uitkiest waar je je fijn voelt. Passende muziek voor bij de yoga practice helpt om je te ontspannen. Als je wat inspiratie wil, dan heb ik hier een aantal van mijn Spotify playlists die ik voor mijn lessen gebruik:

Ontspannen in je yoga practice staan is een krachtige manier om de stress van het dagelijks leven te verlagen en innerlijke rust te vinden. Met de juiste yoga oefeningen, ademhalingstechnieken en mindset kun je van iedere yogasessie een relaxte maken. Je verdient het om jezelf deze momenten van rust en herstel te gunnen <3