How to: 1 maand leven in een Ashram

Ga je voor een yoga opleiding in India? Of wil je tot rust komen en zoek je daarom een ashram om te verblijven? Beide kan! Je hoeft jezelf niet meeteen voor een maand op te sluiten, maar dat kan ook bijv. 1 of 2 weken. Hoe dan ook; je gaat leven in een Ashram. Wat is een ashram eigenlijk? Hoe is het leven in een Ashram? En hoe ziet je dag eruit? Hoe kies je een Ashram? En wat is de toegevoegde waarde van een Ashram? Ik deel graag mijn ervaring met het leven in een Ashram en hoe ik daar 1 maand heb geleefd. 🙂

Wat is een Yoga Ashram?

Historisch gezien diende een Ashram als de heilige woonplaats van een spirituele leraar of guru, waar deze samen met zijn gezin verbleef. Mensen kwamen naar de Ashram om begeleiding te ontvangen en spirituele wijsheid te vergaren. Bezoekers die in een Ashram verbleven, werden beschouwd als integraal onderdeel van de Ashram-familie. Ze deelden in de dagelijkse rituelen van de Ashram en droegen bij door huishoudelijke taken te vervullen, terwijl ze hun spirituele reis omhelsden.

Ashrams hadden hun oorsprong als afgezonderde heiligdommen of toevluchtsoorden in India, en deze traditie houdt tot op de dag van vandaag stand. Daarom vormen Ashrams een wezenlijk onderdeel van de traditionele Indiase cultuur. Ooit fungeerden Ashrams zelfs als educatieve instellingen waar kinderen basisonderwijs genoten. In de loop der jaren zijn Ashrams echter steeds toegankelijker geworden voor toeristen en bezoekers van over de hele wereld, waardoor hun internationale bekendheid is toegenomen.

In India is spiritualiteit diepgeworteld in de samenleving, en regelmatige bezoeken aan tempels en Ashrams zijn de norm. Voor velen in India is spiritualiteit een intrinsiek geloof dat luidt: “We zijn geen mensen die een spirituele ervaring hebben, we zijn spirituele wezens die een menselijke ervaring doormaken.” Spiritualiteit is een integraal onderdeel van het dagelijkse leven in India, waar zelfbewustzijn en persoonlijke groei van jongs af aan worden gecultiveerd.

Hoe ziet je dag eruit?

De dagen in een Ashram beginnen vroeg en volgende (meestal) 6 dagen van de week hetzelfde schema. Meestal is zondag een vrije dag. Ik at 2x op een dag en ik had verwacht dat ik hongergevoel zou hebben, maar dat was niet het geval. Check hieronder het schema voor een dag leven in een ashram:

 • 05:30: Je wekker gaat
 • 06:00 – 07:00: Pranayama (ademhalingsoefeningen) en Mantra chanting
 • 07:00 – 08:30: Yoga asana practice
 • 08:30 – 9:45: Yoga methodologie
 • 10:00: Brunch (Ik hoor je denken: Nu pas? Ja, nu echt pas hier de eerste maaltijd 😉 )
 • 11:00 – 12:00: Yoga Filosofie
 • 12:00 – 13:30: Fruit snack / tijd om te rusten en contemplatie
 • 13:30 – 14:45: Anatomy of Ayurveda
 • 15:00 – 16:00: Vinyasa flow / Yoga therapie / alignment adjustment
 • 16:00 – 17:00: Meditatie / Yoga Nidra
 • 17:30: Avondeten
 • 20:30 – 05:30: Stilte / lichten uit

Meer weten over de Ashram’s waar ik geweest ben? Klik dan hier.

Hoe kies je een Ashram?

Het kiezen van de juiste Ashram vereist zorgvuldige overweging. Een authentieke Ashram is niet-confessioneel van aard en legt geen specifieke religie, geloof of goeroe op. In plaats daarvan bevordert een ware Ashram een gezonde levensstijl en zelfbewustzijn door middel van zelfdiscipline en reflectie. De Ashram-ervaring kan uitdagend zijn, maar uiteindelijk biedt het heldere inzichten in de prioriteiten van het leven. Lees hier de 6 tips voor het kiezen van de beste yoga opleiding in India.

Waarom leven in een Ashram de moeite waard is.

Het leven in een Ashram verschilt aanzienlijk van het dagelijkse leven thuis. Hier begint de dag vroeg met de opkomende zon, en omvat oefeningen voor ademhaling, meditatie, en gezamenlijk chanten om emoties los te laten. De dag verloopt volgens een strakke routine in een minimalistische omgeving, vrij van enige vorm van afleiding. Deze sobere levenswijze helpt ons om de waarde van zaken die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen te begrijpen, en moedigt ons aan om na te denken over onze mentale programmering, gewoonten en verslavingen, die we soms verwarren met essentie.

Veel van het lijden in moderne samenlevingen, zowel in het Westen als elders, wordt veroorzaakt door stress, een disbalans tussen emotie en ratio, en een gebrek aan discipline. Yoga Ashrams bieden een veilige haven, vrij van afleiding en de eisen van het dagelijkse leven, waar bezoekers hun emotionele en materiële ballast kunnen loslaten. Hier kunnen mensen terugkeren naar hun ware zelf en stilstaan bij het ware doel en de betekenis van hun leven.