6 Tips: Kies de Beste Yoga Opleiding in India

Toen ik op zoek ging naar de yoga opleiding in India kon ik weinig vinden over hoe hierin een juiste keuze te maken. Ik kon een maand vrij krijgen van mijn werk en had geen tijd om eerst verschillende ashrams te bezoeken en proeflessen te volgen. Daarom geef ik je graag 6 tips die mij geholpen hebben om de yoga opleiding in India te kiezen die het beste bij jou past.

1. Kies de yogastijl die het beste bij jou past.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende yogastijlen en varianten op deze stijlen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor Hatha, Ashtanga, Vinyasa, Kundalini, Yin en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hier lees je bijv. meer over het verschil tussen Hatha en Vinyasa yoga. Je gaat deze stijl veel beoefenen, dus zorg ervoor dat je plezier hebt in het beoefenen hiervan. Maar hoe kom je erachter welke yogastijl het beste bij jou past? Het antwoord is: veel (proef)lessen volgen! Ga bij verschillende studio’s / sportscholen verschillende stijlen uitproberen. Waar word je op dit moment het meest blij van? Dan is dat de stijl die op dit moment het beste bij je past! Er zijn ook opleidingen die multi-style aanbieden. Hierbij worden verschillende stijlen gecombineerd.

2. Kies de plek in India waar je naartoe wil.

Als je een yoga opleiding in India wil gaan doen zijn er veel keuzes die je moet maken. India heeft veel mooie plekken voor yoga opleidingen, zoals Rishikesh, Mysore, en Goa. Kies een locatie die bij je past en waar je je comfortabel voelt. Voor een authentieke ervaring zou ik persoonlijk kiezen voor Rishikesh. Het stadje ligt aan de voet van de Himalaya en aan de Ganges. Ook de Beatles kwamen hier een tijd terug om hun rust te vinden. Wil je liever lekker dichtbij het strand je opleiding volgen? Dan kan het ‘oude hippieparadijs’ Goa een hele goede optie zijn. Het ligt er echt aan waarnaar je op zoek bent.

3. Check of de yogaschool Yoga Alliance gecertificeerd is.

In het westen houden we natuurlijk erg van papiertjes en opleidingen. Als je aan de slag wil als yogadocent is het handig om een yogaschol te kiezen die verbonden zijn aan de Yoga Alliance. Dit geeft aan dat de opleiding voldoet aan bepaalde normen en kwaliteitseisen. Als je weer terug in Nederland bent kan je ook meteen aantonen dat je de juiste opleiding hebt gehad.

4. De grootte van de ashram / yoga opleiding.

Bekijk de grootte van de groepen die de ashram / yoga opleiding in India hanteert. Sommige opleidingen zijn heel grootschalig en de andere juist niet. Kijk waar je behoefte aan hebt. Misschien wil je verschillende mensen leren kennen en kies je daarom voor een grootschaligere opleiding. Heb je meer de behoefte om naar binnen te keren en op jezelf te focussen? Dan kun je misschien beter gaan voor een kleinschaligere opleiding.

5. Vraag de mensen die je vertrouwd om aanbevelingen.

Vraag de yogadocent waar je graag naartoe gaat, een kennis waarmee je ooit over yoga hebt gesproken, iemand die je tijdens een van die random gesprekken op een festival sprak over yoga of mede yogastudenten om tips/aanbevelingen. Deze tip heeft voor mij het beste gewerkt in mijn keuze voor de beste yoga opleiding in India. Zo heb ik mijn Hatha (200hr) en Vinyasa (300hr) yoga opleidingen beiden op deze manier gevonden. Je mag erop vertrouwen dat de mensen waar jij graag mee omgaat of een goede connectie mee hebt jou ook de tips geven die bij je passen. Kies natuurlijk altijd (spoiler alert van de laatste tip) op basis van je eigen gevoel. De opleidingen zijn meestal ook goed te contacteren via Whatsapp. Daar kun je altijd nog specifieke vragen stellen.

6. Kies op basis van je gevoel.

Last but zeker not least! Nadat je al de bovenstaande tips heb doorlopen en je klaar bent om je keuze te maken is er maar 1 ding wat belangrijk is. Luisteren naar je gevoel! Ik had het niet verwacht, maar alleen bij het bekijken van een website heb je meteen al een gevoel van ja / nee. Dit is naar mijn mening iets wat niet ‘hoofdelijk’ te verklaren is. Toen ik de tip kreeg van de ashram waar ik mijn Hatha yoga opleiding en de website opende had ik meteen het gevoel: ‘Dit is ‘m!’ Hetzelfde geldt voor mijn Vinyasa opleiding die ik in Goa heb gevolgd in November 2023. Heb je moeite om bij je gevoel te komen? Dit is een hele simpele en effectieve manier om een duidelijk ja of nee te voelen:

  1. Pak 2 briefjes / post its en schrijf op het ene briefje ‘ja’ op de ander ‘nee’
  2. Leg / plak deze op de grond
  3. Stel jezelf de vraag waarop je antwoord wil, bijv.: ‘Doe ik er goed aan om te kiezen voor yoga opleiding in India X?’
  4. Ga op elk briefje staan en focus op wat je voelt in je lichaam. Hoe voelt het om op een ‘ja’ te staan of op een ‘nee’.

Vaak voel je het heel duidelijk waar je liever staat. Je kan dit zo vaak herhalen als wil. Let wel op dat je focust op je lichaam en gevoel in plaats van je hoofd/mind.

Ik hoop dat deze tips je helpen. Benieuwd naar mijn verhaal? Dan kun je hier meer over mij lezen en hier meer over mijn ervaring met mijn 300-uur vinyasa opleiding in India. Of lijkt het je leuk om een keer een les van mij te volgen of op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes (ik beloof je: geen spam ;))? Laat dan je gegevens hieronder achter en dan spreek ik je snel!

* Verplicht