Dit is wat je wil weten over een 300-uur Yoga Opleiding in India

In november en december 2023 was ik weer een maand in Goa, India. Hetzelfde land, een hele andere plek en een totaal andere ervaring. Ik vertel je graag alles over wat je wil en moet weten over 300-uur yoga opleiding in India πŸ™‚ Eerst meer weten over mijn 200-uur Yoga Opleiding in India? Lees hier meer.

Dit keer heb ik gekozen voor een 300 uur Vinyasa Flow Advanced Yoga Teacher Training bij Sampoorna Yoga in India. Een hele mond vol haha! Mijn 200-uur Hatha yoga opleiding in India vond ik een onbeschrijfelijk mooie ervaring en daarom wilde ik deze keer weer graag naar India. Rishikesh is een onwijs mooie en spirituele plek, dus ik wil hier zeker naar terug. Deze keer wilde ik wel graag dichtbij de zee zitten om iets meer ‘vakantiegevoel’ te hebben. Daarom heb ik gekozen om naar Agonda te gaan gelegen in de provincie Goa, India. Dit is een stadje in het zuiden van Goa met een onwijs mooi strand waaraan de jungle grenst.

Yoga opleiding in India

Het stadje heeft leuke winkeltjes, restaurantjes (ook veel vega/vegan), verschillende yoga shala’s, sound healings en ecstatic dance. De koeien en lieve straathonden lopen ook gezellig op het stand en kun je een beetje vergelijken met de meeuwen in Nederland haha! Het is er voornamelijk katholiek (door de Portugese kolonisten), daarom kun je hier ook in je korte broek en blote schouders over straat. In Rishikesh zou ik dat niet snel doen. Het is er heerlijk warm (+/- 32 graden) en de luchtvochtigheid in enorm hoog. Lekker zweten dus op de mat πŸ˜‰ De lessen bij Sampoorna yoga zijn van hoge kwaliteit en het eten is er verrukkelijk! Het is wel een grootschalige yoga village, dus als je naar iets kleiners opzoek bent zou ik eerder naar de ashram in Rishikesh gaan.

Yogadocent

Veel tijd was er niet om op het strand te liggen, maar het was wel heel fijn (en erg welkom) om met een paar minuten op het strand te zijn. Ik moet toegeven dat ik me iets verkeken had op het aantal extra uren. De 200-uur yoga opleiding in India in 1 maand was al intens en mijn gedachte over deze opleiding was: Het wordt toch intens, dus die 100 uren extra ‘doe ik er wel even bij’ in ongeveer dezelfde tijd. Haha, lekkere gedachte Jasmijn πŸ˜‰ Naast alle asana lessen (fysieke practice) hebben we uren besteed aan elkaar lesgeven, anatomie, filosofie, meditatie, pranayama (ademhalingsoefeningen), transities en bepaalde aanpassingen van asanas.

Hoe ziet je dag er dan ongeveer uit? Hieronder zie je het schema. Op zaterdag ben je om 16:00u klaar en zondag ben je vrij. Bekijk hier ook het schema en meer info over de opleiding. De dagen zitten goed vol en je krijgt tussendoor ook nog huiswerk. Deze opleiding is vooral gefocust op anatomie en het lesgeven. Waar mijn opleiding in Rishikesh veel meer focus op filosofie en aryuveda had. In Vinyasa yoga kan je je creativiteit helemaal tot uiting laten komen, maar het moet anatomisch wel kloppen. Dit is ook belangrijk voor de veiligheid van je les. Daarnaast hebben we ook geleerd om les te geven met alleen onze stem en dus zelf niet meer op de mat dingen voordoen. Dat is best lastig kan ik je vertellen πŸ˜‰ Het helpt mij wel dat de dagen zo vol zitten, want dat laat geen ruimte over aan ‘dingen perfect willen doen’ en maakt dat je gewoon doet. Mooi om te ervaren dat het dan ook eigenlijk altijd heel goed gaat.

TIMEACTIVITY
06.30 – 07.15Meditation & Pranayama
07.15 – 07.30Tea break
07.30 – 09.00Asana Practice
09.00 – 10.00Breakfast
10.00 – 11.20Anatomy / Philosophy
11.30 – 13.00Sequencing
13.00 – 14.30Lunch & Rest
14.30 – 15.30Alignment & Adjustments
15:30 – 16:45Student Practice
16:45 – 17:00Tea Break
17.00 – 18.00Asana Practice
18:15 – 19.00Posture Clinics (twice a week)
19.00 – 20:00Dinner
20:00 – 21.00Satsang (twice a week)
Yoga opleiding in India

Ondanks dat de dagen vol zitten en je onwijs veel informatie op je afgevuurd krijgt, is het wel blijven hangen. Het theorie examen is goed voor te breiden en ik heb elke minuut van mijn praktische examen genoten. We moesten een 60 min les incl. thema geven. Ik heb zelfs op het einde mijn mantra die ik elke ochtend na mijn meditatie zing gezongen. Dat was onwijs spannend en mooi tegelijk. Ook omdat dit zo goed ontvangen werd.

Daarnaast heb ik er weer een hele hoop mooie vriendschappen bij, want samen zo’n proces doorlopen verbind onwijs! Ook ben ik gegroeid als yogadocent en mens. Een 300-uur yoga opleiding gaat verder dan fysieke oefeningen; het is een reis naar zelfontdekking en bewustwording. Onwijs dankbaar dat ik deze ervaring heb mogen opdoen en weer kan doorgeven in het mooie Nederland! Ik geloof erin dat alles wat je op de mat leert je in het dagelijks leven weer kan toepassen. Daarom is dit iets wat ik graag deel bij o.a. bedrijven.

Yoga opleiding in India

Het verschil tussen mijn opleiding in Rishikesh en Goa is als dag en nacht. Daarom is het goed om dat artikel te lezen, zodat je zelf beter een keuze kan maken. Wil jij zelf een yoga opleiding in India doen? Hier geef ik je 6 tips voor het kiezen van de beste yoga opleiding in India. Heb je andere vragen? Stuur me dan gerust een berichtje. NamastΓ©!